Международен стандарт за ползваемост ISO 9241

Международен стандарт за ползваемост ISO 9241

Какво е ISO 9241?

Това ръководство ще ви помогне да придобиете максимална представа за международния стандарт за ползваемост ISO 9241.

Той е широко цитиран от хора в сферата на ползваемостта, които трудно биха могли да назоват какъвто и да е друг стандарт. Части от него на практика са застъпени в закони на редица европейски държави.

Почти всички най-добри професионалисти по ползваемост познават стандарта по името му още от 1980 година: „Ергономични изисквания за работа в офис с терминали за визуално показване (VDTs)“.

Забележете тази част от заглавието: "терминали за визуално показване". Това прави стандарта да изглежда остарял, но не се заблуждавайте.

От 2006 година нататък стандартите бяха преименувани от ISO на „Ергономия на взаимодействието човек-система“ - с преразглеждане и преиздаване на частите те приемат много по-модерното заглавие.

Срамно е, че ISO 9241 по-широко се цитира, отколкото се чете, защото включва богата информация, която обхваща всеки аспект на ползваемостта, включително хардуер, софтуер и процеси на ползваемост.

Можете да използвате стандарта за проектиране на работна станция, оценяване на дисплей, задаване на измерители за ползваемост, оценка на графичен потребителски интерфейс, тестване на нова клавиатура, оценка на ново устройство за взаимодействие, като джойстик и др.

Той съдържа контролни списъци, които помагат да се структурира оценка на ползваемостта, примери за това как да се използва и измерва ползваемостта и обширни библиографии. Дори дефинира ползваемостта.

Какви са причините, поради които не се чете широко

1. Не е чак толкова лесно да се сдобиете с международния стандарт за ползваемост. Не можете да го получите в книжарниците или да го намерите на главната улица. Въпреки това можете да го поръчате онлайн на официалния сайт на ISO (https://www.iso.org) или например от Български институт за стандартизация (https://bds-bg.org).

2. ISO 9241 е скъп. Ако закупите всички части от уебсайта на ISO, това буквално ще ви струва четири цифрена сума пари.

3. Използването на израза „работа в офис“ в заглавието на по-старите части на ISO 9241 звучи така, сякаш стандартът е подходящ само за работа в офис. На практика много от частите имат отношение към широк спектър от приложения.

4. Стандартите имат репутацията на недостъпни, или защото езикът е правнически, или защото са написани на особен диалект на английски, който е предпочитан от хора, за които английският не е техният първи език.

5. ISO 9241 е голям. Ако натрупате всички части една върху друга, това е дебелина от близо 15 см или над 2000 страници.

Истината е, че малко хора биха се заинтересували от всички части на ISO 9241. Поради това той наистина е публикуван като отделни документи.

Трудно е да разберете коя конкретна част ви интересува само от заглавието. Но, ако сте поели в тази посока, обърнете внимание на публично достъпната информация на уебсайтът на ISO.

Може да извършите предварителен преглед на съдържанието, да видите колко страници има в конкретна част или пък за коя целева група потребители е предназначена тя.

Освен това, въпреки че може да ви интересуват само някои от частите, винаги е хубаво да получите общ преглед и да разберете какво пропускате в останалите части.

Какво е ISO?

Снимка: Представяне на ISO под формата на транспарант

ISO е независима, неправителствена международна организация по стандартизация, в която членуват повече от 160 национални органи по стандартизация. Работата по изготвянето на международни стандарти обикновено се извършва чрез технически комитети на ISO.

Международният стандарт е документ, съдържащ практическа информация и най-добри практики. Често описва съгласуван начин за извършване на нещо или решение на глобален проблем.

ISO се координира от Централен секретариат в Женева, Швейцария.

Какво печелите вие от международните стандарти?

Индустрия:

  • • Станете по-конкурентоспособни, като предлагате продукти и услуги, които се приемат в световен мащаб.
  • • Навлезте лесно на нови пазари.
  • • Увеличете печалбите, предлагайки продукти с повишено качество, съвместимост и безопасност.
  • • Намалете разходите като не изобретявате отново колелото и използвате по-добре наличните ресурси.
  • • Възползвайте се от знанията и най-добри практики на водещи експерти по света.

Регулатори:

  • • Хармонизирайте регулациите между страните, за да стимулирате световната търговия.
  • • Повишете доверието и правдоподобността по цялата верига на предлагане.
  • • Улеснете държавите при възлагане на дейности на външни изпълнители и при специализация

Общество:

  • • По-широк избор на безопасни и надеждни продукти и услуги на конкурентни цени.
  • • Най-добри практики и съгласувани действия на организационно ниво за практическо справяне с глобалните предизвикателства като изменението на климата и устойчивостта.

Какво прави организацията уникална?

1. Глобална мрежа.

Членовете на ISO идват от почти всички страни в света.

2. Търговска марка.

ISO се признава в световен мащаб и се свързва с увереност.

3. Цялостност.

Публикува стандартите, от които се нуждае светът, още от създаването й през 1947 година. Днес, търговската марка ISO е призната в световен мащаб.

4. Ангажимент за консенсус.

Работи с повече от 700 организации и над 100 000 експерти от различни индустрии и сектори.

5. Партньорства.

ISO работи в тясно сътрудничество с Международната електротехническа комисия (IEC) и Международния съюз по далекосъобщения (ITU). Има и стратегическо партньорство със Световната търговска организация (СТО) за насърчаване на свободна и справедлива търговия.

Тъй като технологиите са международен бизнес, производителите обръщат внимание на международните стандарти.

Много страни (особено тези в Европа) също приемат стандартите ISO като национални стандарти и затова може да намерите части от ISO 9241, цитирани като път за спазване на законодателството в областта на човешкото здраве и безопасност.

Защо ISO-9241 е от значение?

Индустрията на потребителското изживяване изглежда е на крива на експоненциален растеж. Има невероятно разнообразие от роли, работни длъжности и гледни точки. Всъщност това е, което прави областта толкова вълнуваща за работа.

Но един от рисковете от бърз растеж и разнообразие е разводняването.

Както някой веднъж каза: „Ако не се застъпваш за нещо, си падаш по нещо.“

„Това, което прави ISO 9241 толкова важен документ е, че дава на нашата сфера нещо, за което си заслужава да се застъпим. Манифест, зад който да се обединим.“ д-р Дейвид Травис, Userfocus.co.uk

Ето защо стандартът има значение и защо трябва да бъде в списъка за четене на всеки, който работи в сферата на потребителското изживяване.

Бележка за преномерирането на ISO 9241

Интересът към ISO 9241 насърчи подкомитетите по стандартите да създават нови стандарти за ползваемост. Въпреки това, хората скоро осъзнаха, че само последователното изброяване на стандартите ще затрудни хората да определят кой стандарт да прочетат.

Затова ISO реши да се заеме с програма за преномериране на частите на стандарта, за да направи цялостната му структура малко по-ясна.

Това означава, че всички стандарти се преномерират, след като бъдат преразгледани и преиздадени.

Новата структура отразява номерирането на оригиналния стандарт ISO 9241: например клавиатурите първоначално бяха Част 4, така че сега подсерията 400 е посветена на физически устройства за въвеждане.

Във всеки раздел „стоте“ е въведение в раздела, например Част 400 дава въведение във физическите устройства за въвеждане.

Броят на частите във всеки раздел варира в зависимост от сложността на областта и необходимостта от специфични стандарти.

Сортиране:
Showing 1 to 16 of 16 (1 Page)