Преговаряне за по-висока заплата в областта на маркетинга

Според резултатите от уеб търсенето, средната нетна месечна заплата в България за категорията Маркетинг, Реклама, ПР е 1.175 - 2.834 лева. Заплатите се различават значително в зависимост от позицията, региона, образованието и други фактори.

Преговарянето за по-висока заплата е често предизвикателство за много хора, но с подходящата подготовка и увереност можете да постигнете желания резултат.  Ето някои съвети, които може да ви помогнат:

  1. Направете анализ на пазара. Използвайте различни източници, за да се информирате за средната заплата за вашата позиция в съответната област и регион. Така ще знаете какво да очаквате и какво да поискате.
  2. Бъдете уклончиви относно заплатата. Не споменавайте конкретна сума, докато не получите писмена оферта за работа. Ако ви попитат за вашите очаквания, можете да кажете, че искате да разберете повече за работата и отговорностите, преди да обсъдите заплатата.
  3. Преговаряйте в точния момент. Най-доброто време за преговори е след като имате писмена оферта за работа. Това ви дава предимство, тъй като работодателят вече е избрал вас и е по-склонен да отговори на вашите изисквания.
  4. Не приемайте първата оферта. Ако първото предложение не ви удовлетворява, не се бързайте да го приемете. Изразете своя интерес към работата, но посочете, че очаквате по-добра заплата. Подкрепете своята позиция с аргументи за вашите умения, опит и добавена стойност за компанията.
  5. Търсете взаимна „справедливост“. Не бъдете прекалено алчни или скромни при преговорите. Целта е да намерите баланс между вашите интереси и тези на работодателя. Бъдете готови да направите компромиси и да обсъдите други аспекти на работното съотношение, като бонуси, социални придобивки, гъвкаво работно време и др.


За да решите колко да поискате, трябва да вземете предвид няколко фактора:

  1. Вашите квалификации и опит. Колко години работен опит имате в сферата? Какво образование и сертификати имате? Какви умения и компетенции притежавате? Какво сте постигнали в предишните си работни места? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да оцените вашата стойност на пазара на труда и да поискате справедлива заплата.
  2. Средната заплата за вашата позиция. Както е споменато по-горе, е добре да направите анализ на пазара и да сравните заплатите за сходни позиции в съответната област и регион. Така ще знаете какво е разумно да очаквате и какво е прекалено ниско или високо.
  3. Бюджетът и политиката на работодателя. Всеки работодател има различен бюджет и политика за заплащане на своите служители. Някои фирми могат да си позволят по-големи заплати, докато други са ограничени от финансови или административни причини. Някои фирми имат стриктни правила за повишаване на заплатите, докато други са по-гъвкави и отворени за преговори. Затова е добре да се информирате за бюджета и политиката на работодателя, преди да поискате конкретна сума.
  4. Вашите лични нужди и цели. Накрая, трябва да вземете предвид вашите лични нужди и цели. Колко пари ви трябват, за да покриете вашите разходи и да живеете комфортно? Какво е вашето желано ниво на живот? Какво е вашето кариерно развитие и къде искате да стигнете? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да определите вашите приоритети и да поискате заплата, която отговаря на вашите амбиции.


След като вземете предвид всички тези фактори, можете да решите колко да поискате. Един добър начин е да определите долен и горен лимит на вашата заплата - минималната сума, която бихте приели, и максималната сума, която бихте желали. Така ще имате повече пространство за преговори и ще можете да намерите компромис с работодателя.

Калкулатор заплата е полезен онлайн инструмент за работещи, които искат да знаят колко точно ще получат след данъчното облагане на заплатата им.





{START_COUNTER}